Waterpokken is een veel voorkomend en erg besmettelijk virus in de lucht (varicella-zoster, een virus uit de herpesfamilie), dat meestal wordt opgelopen in de kindertijd. Het verspreidt zich door de lucht door te hoesten of niezen of door een besmet kind aan te raken. Meer dan 90% van de gevallen van waterpokken komt voor bij kinderen jonger dan 12 jaar. Na een infectie zal een persoon levenslang immuun zijn voor waterpokken.
Zodra een persoon in contact is geweest met het virus, duurt het ongeveer 2 weken voordat de symptomen verschijnen. Waterpokken begint met lichte koorts en wordt gekenmerkt door een jeukende, blaarachtige uitslag die zich over het hele lichaam kan verspreiden en binnen enkele dagen beginnen zich korstjes te vormen die enkele dagen later vanzelf afvallen. De uitslag begint vaak op de romp en verspreidt zich vervolgens over het hele lichaam. In sommige gevallen kunnen zelfs blaren in de oren, de mond en op de oogleden voorkomen. Waterpokken blaren komen in golven op. Terwijl er zich op de eerste blaren korsten beginnen te vormen, kunnen er nieuwe blaren verschijnen. Hoewel de symptomen slechts een aantal dagen aanhouden, duurt het ongeveer 10-14 dagen voordat alle blaren zijn ingedroogd en uw kind niet langer besmettelijk is. Het constant krabben van de blaren kan levenslange littekens achterlaten die kunnen worden veroorzaakt als opengekrabde wonden besmet raken met bacteriën.
Over het algemeen verloopt een geval van waterpokken zonder complicaties en ook al kan de jeuk ongemakkelijk zijn, het is een veel voorkomende ziekte bij kinderen en de meesten worden beter door veel te rusten en uit te zieken (zoals een verkoudheid of griep).
Bij volwassenen is waterpokken gewoonlijk ernstiger en kan gepaard gaan met een longontsteking. Het is raadzaam om uw arts te raadplegen als u als volwassene denkt dat u waterpokken hebt opgelopen.